top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Dikmen

COVID-19 Sırasında Havuz ve Su Parkı Tesisleri Operasyonları ve Cankurtaran

COVID-19 Sırasında Su Tesisleri Operasyonları ve Cankurtaran


Korona virüs hastalığı 2019 (COVID-19) salgınının ortaya çıkışı, su tesisleri ve cankurtaranlar arasında tesislerin işletilmesi, cankurtaranların eğitimi, cankurtaranların kurtarmaları ve ilkyardımlar hakkında soruları gündeme getirdi. Öneriler, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Amerikan Kızıl Haç Bilimsel Danışma Konseyi'nden alınan en son bilgilere dayanmaktadır. Su tesisi operatörleri ve cankurtaranlar, uluslararası ve yerel yetkililerin kararlarını verebileceğinin ve operasyonları daha da etkileyebileceğinin farkında olmalıdır.


Havuz ile İlgili COVID-19 Riski

Şu anda COVID-19'un havuzlar veya kaplıcalar gibi ortamlarda su yoluyla bulaşarak yayıldığını gösteren hiçbir kanıt yoktur. Bu ortamlarda yayılmanın birincil riski, genellikle eğlence veya egzersiz etkinlikleri sırasında karşılaşılan bireylerin yakınlığıdır. Ek olarak, tesis sınıfları, soyunma odaları ve diğer ortak alanlar gibi yakın alanlar, artan hastalık bulaşma riski için potansiyel ortamlardır. Ayrıca, kurtarma görevlilerinin kurbanın yakınında olabileceği sudan kurtarma ve uzaklaştırma sırasında cankurtaranlar için bulaşma riski vardır. Birincil iletim yöntemi olmasa da, tesislerdeki yüzeyler üzerinden bulaşma olasılığı vardır.

Yeniden Açılma Aşamasından Önce Güvenlik

Pek çok yerel yönetim topluluk, zaman çizelgeleri, gereksinimler ve yönergeler açısından bölgesel değişkenlikle işlerin ve kamusal alanların yeniden açılmasına izin vermeye başlıyor. Hükümetin "Havuzları Yeniden Açma" yönergeleri yerel yetkililerin emirleriyle birlikte, tesis işlevlerinin yeniden açılma kriterlerini karşılayıp karşılamadığının yanı sıra tesislerinin tesis yönetimi tarafından gözden geçirilmelidir. Yerinde ve gerekli gereksinimleri karşılayanlar açılabilir. Yeniden açılmaya başlama kararı verilirse, tesisin zaman çizelgesine ve politikalarına rehberlik edecek olası birincil faktör, uygun mesafeye izin vermek için mevcut fiziksel alandır.

Uygun olduğu şekilde, uygulanması gereken asgari politikalar ve prosedürler aşağıdakilerle ilgilidir:

· Sosyal mesafe ve işte kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanımı.

· Yaygın ve yoğun trafik alanlarının sterilize edilmesi ve dezenfekte edilmesi.

· Vücud ısısı kontrolleri ve anketler gibi belirti taraması.

· Kapatma, temizlik ve yerel halk sağlığının bildirilmesine yönelik yaklaşımlar dâhil olmak üzere hasta bir personele veya müşteriye hitap etmek.

· Sosyal mesafeyi ve yüz örtme, maske düzenlemelerini izlemek için belirli personel atamak ve yüzenleri izleyen cankurtaranların bu faaliyetlere katılımını yasaklamak. .

· COVID-19 için test istenmesi.

· Hasta çalışanı izole etme, temaslı izleme ve işyerini derinlemesine temizleme prosedürleri ve çalışanın işe dönmesi için karşılanması gereken gereklilikler gibi işteyken COVID-19 semptomları geliştiren veya pozitif test eden bir çalışana yanıt vermek.

· İş seyahati.

· Hastalık izni.

· Uzaktan çalışma.

Yeniden Açılma Aşamasında Güvenlik

Ulusal ve yerel makamların izin verdiği şekilde yeniden açılma kararı verildikten sonra, operasyonlarda değişikliklerin, tesis değişikliklerinin ve tabela kurulumunun planlanması ve uygulanması gerekecektir. Sosyal mesafe planları, doluluk sınırları, grup büyüklüğü sınırlamaları ve ek eylemler ulusal ve yerel düzenleri ve rehberliği dikkate almalıdır. Bu değişikliklerin bazı örnekleri şunları içerebilir:

· Tarama önlemleri:

· Personelin her gün tesise gelmeden önce kendi kendini taraması istenmelidir ve herhangi bir semptomları veya 38 derece Santigrat üzerinde bir sıcaklıkları varsa işe gelmemeli ve sağlık merkezine gitmelidir.

· Tesis personeli ayrıca programlanan (yani bir sınıfa katılan) kullanıcılardan kendi kendilerine tarama yapmalarını istemelidir.

· Girişten sonra tüm kullanıcıların ve personelin taranması asgari olarak şunları içermelidir:

· Kişinin son 24 saat içinde aşağıdakilerden herhangi birine sahip olup olmadığını sormak ve varsa, personel veya kullanıcı girişten çıkarılmalıdır:

· Sıcaklık 38 derece Santigrat veya daha yüksek

· Öksürme

· Nefes darlığı veya nefes almada güçlük

· Titreme

· Titreme ile tekrar tekrar sallama

· Kas ağrısı

· Baş ağrısı

· Boğaz ağrısı

· Yeni başlayan tat veya koku kaybı

· Yukarıdaki semptomlardan herhangi biriyle veya bilinen COVID-19 ile kişiyle yakın temas

· Tesis girişindeki sıcaklık kontrolleri, yerel / bölgesel yönergelere / düzenlemelere ve mevcut kaynaklara dayalı olarak düşünülebilir. Sıcaklık kontrollerinin gerçekleştirilmesine karar verilirse, tarama personeli tarafından uygun KKD giyilmeli ve her kullanıcı taramasından sonra termometrelerin temizlenmesi CDC / Sağlık Bakanlığı yönergelerine uymalıdır.

· Sosyal mesafe:

· Tesis, soyunma odaları, sınıflar, ofisler, yemek servis alanları (açılmasına izin verildiği şekilde) ve havuzlar ve kaplıcalar için kapasitelerin belirlenmesinde uygun mesafeye ilişkin mevcut öneriler dikkate alınmalıdır.

· Tesiste yüzme gezinmeleri meydana gelecekse, kulvar genişliğine ve yakınlığına bağlı olarak kulvar kullanımının yeniden yapılandırılması gerekli olabilir.

· Tesiste organize su egzersiz kursları düzenlenirse, uygun mesafeye izin vermek için katılımcı sayısı mevcut egzersiz alanına göre belirlenmelidir. Yüzme dersleri ve yüzme antrenmanı, ancak yüzücülerin mevcut alanı ve becerileri eğitmenler ve katılımcılar arasında uygun mesafeye izin veriyorsa yapılabilir.

· Katılımcıların birbirine yakın olmasını gerektiren su topu gibi faaliyetler tekrar açıldığında başlamamalıdır.

· Tesis genelinde uygun mesafeye izin vermek için tüm uygun önlemler alınmalıdır. Bu aynı zamanda banyo yapanların ayrı kalmaları ve yıkananlar arasında temas olmaması için talimatlar da içerir.

· Sandalyelerin ve sosyal alanların organizasyonu, önerilen mesafelere uyacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

· Personelin, müşterilerin ve yüzücülerin, tesis girişleri ve soyunma odaları gibi özellikle hatların oluşabileceği tüm alanlar için en az 2 metre aralık bırakın.

· Ortak alanların ve su alanlarının şaşırtıcı kullanımı, sosyal mesafeyi korumak ve grup boyutlarını ve genel doluluğu sınırlamak için ek bir yöntem sağlayabilir.

· Bez Yüz Kaplamaları, Maskeler ve KKD:

· CDC / Sağlık bakanlığı tarafından tavsiye edildiği üzere, tesisteki tüm kullanıcılar ve personel tarafından maske giyilmesi iyi uygulama olarak kabul edilir. Tüm kullanıcılar için zorunlu maske yerel düzenlemelere ve uygulamalara uymalıdır. Tüm personel, tesislerde iken maske giymekle görevlendirilmelidir.

· Normal iş operasyonları sırasında N95 maskelerinin genel kullanımı gereksizdir.

· Ziyaretçilerin yemek yerken ve içerken maskeleri düşürmeleri ve sudayken çıkarmaları gerekeceği bilinmelidir.

· Personelin ayrıca yemek ve içmek için maskelerini indirmesi ve kurtarmalar dâhil her türlü su faaliyeti için çıkarması gerekecektir.

· Personel, nakit ödemeler, kimlik kontrolü ve paylaşılan yazı gereçlerini kullanma gibi müşterilerle ve kişisel eşyalarıyla iletişim kurmayı gerektiren görevleri yerine getirirken tek kullanımlık eldivenler giymelidir. Temassız ödemelerin kullanılması, giriş kartlarının kullanıcı tarafından kaydırılması ve kesinlikle gerekli olmadığı durumlarda oturum açma sistemlerinin durdurulması yoluyla bu etkileşimleri en aza indirmek için tesisler tarafından çaba gösterilmelidir.

· Eldivenler çıkarıldıktan sonra personel el dezenfekte etmelidir.

· Personel, yüzeyleri temizlerken, havuz ekipmanları, fitness ekipmanları, havlular ve sandalyeler gibi ortak kullanım malzemeleri toplarken uygun KKD giymelidir. Ekipmanlar, sandalyeler ve havlular için ortak kullanım sistemleri mümkünse en aza indirilmeli veya kullanımdan kaldırılmalıdır.

· El hijyeni:

· El hijyeni için yeterli imkanlar sağlanmalıdır. Malzemeler arasında sabun, kağıt havlular, mendiller ve el değmeyen çöp kutuları bulunmalıdır. Sabun ve suyun bulunmadığı alanlar için, en az% 60 alkol içeren el dezenfektanı (personel ve el dezenfektanı güvenle kullanabilen daha büyük çocuklar için) sağlanmalıdır,

· Tesis personeli, el yıkama alanlarını ve el yıkamanın hemen yapılamadığı yerleri desteklemek için tesis genelinde el dezenfektanı istasyonları bulunmasını sağlamalıdır;

· Tesis girişi.

· Sudan çıkış.

· Yemek servisi alanları.

· Sınıflara, toplantı odalarına, personel dinlenme alanlarına, soyunma odalarına ve soyunma odalarına giriş ve çıkış.

· Tabela:

· Tesise girişte tarama kriterleri

· Maske gereksinimleri

· El hijyenini teşvik etmek ve öksürük ve hapşırıkları kapatmak

· Yüzücülerin ayrılması ve yüzücüler arasında temas olmaması dâhil sosyal mesafe gereksinimleri

· Normal uygulamaların ve faaliyetlerin değiştirilmesi, örneğin:

· Yıkananlar üzerindeki sınırlamalar

· Yüzme şeritlerinde değişiklikler

· Tesislere, odalara, yemek servis alanlarına ve tesise giriş ve çıkışlarda değişiklikler

· Alanların kapatılması

· Eşya paylaşmak ve nesnelerin kullanımını sınırlamak:

· Temizlenmesi, dezenfekte edilmesi veya dezenfekte edilmesi zor olan veya yüzle temas etmesi gereken (gözlük, burun klipsi ve şnorkel gibi) öğeleri paylaşmaktan insanların cesareti alınmamalıdır.

· Kullanıcılar ve yüzücüler için gün için yeterli ekipman bulunmalı veya ekipman kullanımı, kullanım arasında temizlik ve dezenfeksiyon için yeterli zaman sağlamak üzere bir seferde bir kullanıcı grubuyla sınırlandırılmalıdır.

· Çalışan rolleri:

· Aktif olarak cankurtaran yapan cankurtaranların el yıkamayı, yüz örtülerinin kullanımını veya sosyal mesafeyi izlemesi beklenmemelidir. Bu sorumluluk başka bir personele verilmelidir.

· Ciddi hastalık riski yüksek olan kullanıcılar için süreç:

· Daha ciddi hastalık riski altında olanlar için özel zamanlar ayrılmıştır (örneğin, daha az ciddi hastalık riski taşıyan diğer müşterilerin gelişinden önce sabahın erken saatleri).

· Daha ciddi hastalık riski altında olanlar için ayrılmış alanlar ve sınıflar.

Cankurtaran Güvenliği

Giriş taramasıyla, asemptomatik taşıyıcılar için bir şans olduğu uyarısı ile tüm kullanıcılar ve personel aktif COVID enfeksiyonu geçirme riski daha düşük olabilir. Bu bilgiyle, bir kullanıcı veya personel tıbbi bakım için başvurursa, acil olmayan durumlar için ve herhangi bir bakıma ihtiyaç duyulmayacağı durumlarda ilk hikayesini alma için, eğer mümkünse, sağlayıcı ve kullanıcı arasında 3 metrelik bir mesafe korunmalıdır. Kullanıcı tesiste ise yüzünü kapatmalıdır. Maske takmıyorlarsa, yüzlerini örtmeleri istenmeli veya durum izin veriyorsa bir maske temin edilmelidir. COVID-19 semptomları için tarama, geçmişe dahil edilmelidir.

· Tıbbi bir acil durum için bir kullanıcı veya personel ile doğrudan temas kurmak gerekirse:

· Sağlayıcı sayısı, uygun bakımı sağlamak için gereken asgari düzeyde tutulmalıdır.

· KKD, kişinin durumuna göre seçilmelidir.

· COVID-19 ile ilgili semptomlar geliştiren veya elde edilen bilgilere göre olası COVID-19 hastaları olan kullanıcılara veya personele sağlanan bakım için, yukarıdaki önlemlere ek olarak, sağlayıcılar bir N-95 giymelidir (ancak kaynaklar sınırlı, aerosol, damlacık oluşturma prosedürleri dışında basit yüz maskesi, göz koruyucu eldivenler ve önlük kullanabilir.

· Aerosol oluşturma prosedürleri (yani suni solunum, entübasyon, vb.) Bekleniyorsa, sağlayıcılar bir N-95 maskesi takmalıdır.

· Sağlayıcılara, tüm uygun KKD'ler takılıncaya kadar COVID-19 bulaştığından şüphelenilen kişilere yaklaşılmaması gerektiğini vurgulamak önemlidir.

· Muhtemel veya doğrulanmış COVID-19'u olan ve kalp durması yaşayan kişiler için, sağlayıcının faydaların riskleri aşabileceğini değerlendirdiği durumlarda KKD'yi giymeden veya ek KKD takmadan önce derhal defibrilasyon -AED -düşünülebilir.

Su kurtarmaları için:

· Hastalarla doğrudan teması ve yüz yüze etkileşimleri en aza indirmek ve cankurtaranların yüzünü örtmeye devam etmelerine izin vermek için her türlü çaba gösterilmelidir.

· Cankurtaranlar suya girdiğinde yüz örtülerinin, maskelerini çıkarılması gerekeceği kabul edilmektedir. Tesisler açıldığında, cankurtaranların yüz kaplamalarının çıkarılmasını gerektirecek su içinde kurtarma işlemleri yapması gerekebileceğinin farkına varmaları gerekir.

· Bir kurtarma donanımını uzatarak veya fırlatarak güvertede kalırken kişiye ulaşma manevralarına, şartlar izin veriyorsa öncelik verilmelidir.

· Cankurtaranın suya girmesini gerektiren kurtarmalar için, kurtarıcıyı mağdurdan uzaklaştıracak ekipmanın kullanılması mümkünse kullanılmalıdır.

· Kişinin durumuna bağlı olarak doğrudan temas gerekliyse, kişiyi havuz kenarına geri döndürmek için arkadan yaklaşma ve kurtarma kullanmak, kurtarıcının koruma olmaksızın kişinin yüzüne maruz kalmasını en aza indirmek için idealdir.

· Sudan çıkarmak için, mümkünse bu, güvertede belirtilen yüz kaplamaları veya KKD giyen personel tarafından yapılmalıdır.

· Su içinde resüsitasyon (CPR) içeren (suda pozitif basınçlı havalandırma sağlayan) tesisler, ağızdan ağza veya ağızdan maskeye ventilasyonların koruma derecesi olmadan kullanılmasını gerektirdiği için bu uygulamayı geçici olarak durdurmayı düşünmelidir. Mevcut halk sağlığı acil durumu sırasında tavsiye edilebilir.

· Cep maskeleri için filtreler büyük ölçüde değişiklik gösterir ve suda çalışmayabilir veya COVID-19 iletimine karşı koruma için test edilmemiş basit tek yönlü bir valf olabilir.

· Hastayı hızlı bir şekilde su dışına çıkarmak ve bir AMBU ve hat içi HEPA filtresi ile ventilasyon başlatmak için kurtarma protokollerini değiştirmek, kurtarıcı ve personel güvenliğini sağlamak için şu anda en iyi uygulamadır.

· AMBU ventilasyonlarını uygularken, ventilasyon ve kompresyonlar boyunca iki elle maske sızdırmazlığının korunmasına önem verilmelidir.

· Şu anda kardiyak resüsitasyon ortamında COVID-19 iletimi hakkında spesifik veri bulunmamaktadır. Diğer hastalık bulaşma çalışmalarına dayanarak, göğüs kompresyonlarının ve kardiyopulmoner resüsitasyonun aerosol üretme potansiyeline sahip olduğu sonucuna varmak mantıklıdır.

· COVID-19'lu bir kişiye CPR uygularken hastalık bulaşma riski olsa da, yalnızca kompresyonlu CPR, kurtarma solunumu ile CPR'ye kıyasla virüsün bulaşma riskinin azalmasıyla ilişkilendirilebilir. Ek olarak, kurbanın yüzünü örten bir bez yüzün yerleştirilmesi, CPR sırasında virüs bulaşma riskini daha da azaltabilir.

· Boğulan tüm kurbanlar ve pediatrik hastalar için, kompresyonlara ek olarak pozitif basınçlı ventilasyonların yararı da gözden kaçırılmamalıdır.

· Suni solunum ile CPR'yi güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için yeterli KKD ve resüsitasyon ekipmanı, tesisler açılmadan önce hazır bulundurulmalıdır.

· Hipoksik olmayan kalp durması olan yetişkinler için ventilasyonlu CPR'nin sadece kompresyonlu CPR ile karşılaştırıldığında bir faydası olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, entübasyon ve ventilasyon sırasında virüs bulaşma riski nedeniyle, gerekli KKD mevcut oluncaya kadar, kazazedeyi kaplayan bir yüzle sadece kompresyonlu CPR gerçekleştirilmesi için tesis prosedürlerinde dikkate alınmalıdır.

· Mümkün olduğu kadar, resüsitasyon alanındaki personeli yalnızca gerekli personelle sınırlayın.

· Havalandırmalar, üretici önerilerine uygun olarak ekshalasyon yolunda yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtrelemesine sahip bir AMBU kullanılarak gerçekleştirilmelidir. AMBU ventilasyon, aktarımdan en iyi korumayı sağlayarak sağlayıcının yüzünün kurbanın yüzünden uzaklaşmasını sağlar. AMBU ventilasyonu en iyi iki kurtarıcıyla sağlanır, ancak yeterli kurtarıcı yoksa bir AMBU bir sağlayıcı tarafından kullanılabilir.

· Tek yönlü valfli bir cep maskesi kullanan ventilasyon, ağızdan ağza ventilasyonlara kıyasla koruma sağlarken, sağlayıcıyı kurbanla yakın temasa sokar ve HEPA filtresinin kullanımını kolaylaştırmaz.

Sudaki Eğitimler

Tesisler uzaktan öğrenmeyi optimize etmeli ve sınıf boyutlarını yerel yönergelere göre sınırlamalıdır.

· Sınıf ortamları, en az 2 metrelik uygun sosyal mesafeyi korumalıdır.

· Kurs ihtiyacını belirlemek ve hangi tür kursların (canlı vs sanal) yeterli olacağını belirlemek için mevcut COVID-19'a özgü yeniden sertifikalandırma gereksinimleri gözden geçirilmelidir.

· Tüm katılımcılar girişte ön taramadan geçirilmeli ve su dışındayken maske kullanmalıdır. Her katılımcının kendi maskesi olmalıdır.

· Her eğitmen ve öğrencinin kendi mankenleri, eğitim ekipmanları ve tek kullanımlık ekipmanları olmalıdır.

· Tüm mankenler ve paylaşılan talimat materyalleri kullanım arasında dezenfekte edilmelidir.

· Manken temizliği ve dezenfeksiyonu için üreticinin yönergelerini izleyin. Ek olarak, Uluslararası kuruluşların manken dekontaminasyonu konusunda genel rehberlik size sağlar.

Uluslararası ve yerel düzenlere göre sosyal mesafe gereksinimleri yerine getirildiğinde, yalnızca bu mesafeye izin veren ve öğrenciler ve eğitmenler arasında temas olmaksızın eğitim yapılabilir. Temaslı kurtarmalar ve ekip tabanlı CPR eğitimi, yukarıdaki uyarıların tümü ile yine de yürütülebilir. Uluslararası eğitim kuruluşları canlandırma eğitimi için sosyal mesafe rehberliği ve Cankurtarma kurslarının bazı bölümleri için “Geçici Sanal Beceriler Eğitimi” geliştirmiştir. Eğitmen güncellemelerine erişimi olan tesisler, kursları planlarken ve uygularken bu materyali gözden geçirmelidir.

· Bu tür bir eğitim için sosyal uzaklaşma gereksinimleri gevşetilirse, yalnızca daha yakın mesafeler ve / veya temas ile gerçekleştirilebilecek eğitim yönleri dışında, sosyal mesafeyi sürdürmek için çabalar devam etmelidir. Bu durumlarda öğrencilerin ve eğitmenlerin bu yakın temas olmadan gerçekleştirilemeyen faaliyetlere yakınlığını ve temasını en aza indirin.

COVID-19 Sırasında Havuzların ve Jakuzilerin Temizliği ve Bakımı

Bilim adamları, birincil dezenfektanlar olarak serbest klor ve bromun SARS-CoV-2'yi kabul edilebilir seviyelerde devre dışı bırakmak için yeterli olduğunu düşünüyorlar. Klorun ideal serbest klor seviyelerinde 2 ppm ile 4 ppm arasında, maksimum 10 ppm ile kullanılması tavsiye edilir. Bu, yüzme havuzunda veya spa’da dolaşan tüm su alanlarının dezenfekte edilmesini sağlamaya yardımcı olacaktır.

Bromun ideal seviyelerde 4 ppm ila 6 ppm, maksimum 8 ppm ile kullanılması da tavsiye edilir. Siyanürik asit hiçbir zaman kaplıcalarda veya terapi havuzlarında kullanılmamalıdır. Açık yüzme havuzunda siyanürik asit kullanılıyorsa, ideal aralık 30 ila 50 ppm'dir ve klor seviyeleri idealin üst ucunda tutulmalıdır.

Dezenfektan seviyesinin ve pH'ın test edilmesi sık sık ve dezenfektanların yeterli dağılımını sağlamak için havuz / spa suyu çevresindeki pek çok farklı alanda yapılmalıdır. İdeal pH aralığı, uygun dezenfeksiyon oranları için 7,4 ila 7,6 olacaktır.

Tesislerin Temizliği

Tesis personeli, dezenfektanların klorlu havuz suyu ile temas halinde kullanım için güvenli olduğundan emin olmak için Çevre Koruma Ajansı (EPA) web sitesi Liste N: SARS-CoV-2'ye Karşı Kullanım için Dezenfektanlar ve Sertifikalı Havuz Operatörüne başvurmalıdır. tesisin tüm alanları için hangisinin uygun olduğuna karar vermek için su mekanını tasarlayan şirket veya mühendis ile. Bu ajanları kullanırken, üreticinin önerdiği PPE ve işlemleri takip edin.

Personel, sık dokunulan yüzeyleri (günlük) ve paylaşılan nesneleri (her kullanımdan sonra) tesisin temizliği ve dezenfekte edilmesi için prosedürler koymalıdır. Bunlar aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:

· Tırmanmak veya oynamak için tırabzanlar, kaydıraklar ve yapılar.

· Şezlonglar, masalar, havuz erişteleri ve yüzme tahtaları.

· Tuvaletlerin kapı kolları ve yüzeyleri, el yıkama istasyonları, bebek bezi değiştirme istasyonları ve duşlar.

Aşağıdakiler için de prosedürler oluşturulmalıdır:

· Temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gereken mobilyaların önceden temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş mobilyalardan ayrı tutulmasını sağlayan sistemler.

· Henüz temizlenmemiş ve dezenfekte edilmemiş kullanılmış ekipmanı belirtmek için kapları etiketleyin.

· Üreticinin talimatlarına göre havlu ve giysileri yıkamak. En uygun su sıcaklığını kullanın ve çamaşırları tamamen kurulayın.

· Önceden temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş ortak mobilya, ekipman, havlu ve kıyafetleri kullanımdan önce kirlenmekten korumak.

· Ürünleri çocuklardan uzakta güvenli bir şekilde saklamak dâhil olmak üzere dezenfektanların güvenli ve doğru kullanımını ve saklanmasını sağlamak.

Kaynak;

T.C Sağlık Bakanlığı

Red Cross / ABD


9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page